Nio månader gammal bebis: fingeravtryck överallt
Det finns inga absoluta fakta om vad en nio månader gammal bebis bör vara kapabel till att göra vid den här tidpunkten, men här är några milstolpar i ditt barns utveckling som du kanske redan sett prov på.
Rörelse: att plocka upp är en ny upplevelse
En ny färdighet, som ditt barn kanske redan lärt sig, är att barn försöker ställa sig upp med hjälp av möbler. Ditt barns hand- och fingermotorik håller också på att utvecklas. Förmodligen har barnet lyckats bemästra ett grepp, vilket betyder att ditt lilla barn kan sträcka ut sin hand och dra föremål till sig. Därefter kommer din bebis jobba på att utveckla det som kallas för tånggreppet – förmågan att plocka upp och hålla saker enbart med hjälp av tummen och pekfingret.
Kognitiv utveckling: livets enkla nöjen
Ditt barn har väldigt kort koncentrationsförmåga – kanske är det bara intresserat av att leka med en leksak några sekunder eller minuter innan det vill ha nästa fascinerande träsked eller en isbitsform? Att låta ditt lilla barn leka med föremål är ett utmärkt sätt för dig att engagera barnet i dina dagliga aktiviteter. Hen kan också förstå och svara på enkla fraser som ”nej”, ”hejdå”, ”bad” och ”mat”, inte minst i kombination med en välbekant rutin.
Mata din nio månader gamla bebis
Din bebis njuter antagligen av en hel del olika typer av mosad mat och småplock. Vitaminer är näringsbyggstenar. Din småtting behöver A-vitamin för att växa och ha god hudhälsa, C-vitamin för vävnadshälsa och D-vitamin för starka ben och tänder. Även om ditt barn kan få en del av sitt vitaminbehov från maten, rekommenderas det starkt att man också ger tillskott.
Hur mycket sömn behöver min nio månader gamla bebis?
Ditt barn behöver kanske inte äta mitt på natten, men det kan hända att hen vaknar mitt på natten och känner sig orolig över vart du tagit vägen. Självfallet bör du alltid kontrollera så att din bebis ligger ner bekvämt och inte är sjuk, men om allt verkar vara som det ska, bör du under kvällssömnen försöka undvika att omplacera barnet i din säng eller tända ljuset. Så lugnt och konsekvent som möjligt ska du försöka försäkra ditt barn om att du kommer vara där vid behov. Långsamt kommer ditt barn lära sig att han de kan sova lugnt om natten utan att oroa sig för att du inte skulle finnas där nästa dag.
Ditt barns hälsa: tips vid kul i solen
Solskydd är ett avgörande skydd för ditt barns hud. Följande solskyddstips kan följas året om:
Ha som mål att hålla ditt barn borta från direkt solljus mellan 10 och 15, då är solen som allra starkast.
Klä ditt barn i lätta bomullskläder som täcker huden – långärmat och långbyxor är bra alternativ.
Använd ett parasoll för att få skugga när ni leker ute och dra ner solskyddet på barnvagnen under promenader.
Låt ditt barn använda en hatt med brett brätte.
Använd hög solskyddsfaktor på ditt barns hud ungefär en halvtimme innan ni går ut, fyll sedan på minst varannan timme.
Ditt liv som förälder: hur man planerar en barnvänlig semester
Du kanske känner dig orolig för att resa iväg med din bebis, men det är helt möjligt – och mycket roligt! Här är några tips som kan göra er resa till en framgång:
För att du ska känna dig mindre överväldigad: välj en destination som är avkopplande och säker, det kan hjälpa att åka någonstans du redan varit tidigare.
Planera framåt och ta hänsyn till väder, restider och tidszoner.
Om ni ska resa utomlands måste du ordna ett pass till ditt barn.
Kontrollera om ditt barn behöver eventuell vaccinering – kontakta din barnläkare flera veckor innan ni reser.
Gör en lista över viktiga föremål som måste packas ner – ditt barns favoritleksak, bilbarnstol, resesäng och första hjälpen – och tänk på att ha med extra kläder, blöjor, snacks och vatten.
Packa massivs med våtservetter – för rengöring och för att desinfektera platser där du kanske kommer behöva byta blöja på ditt barn.
Sätt inte upp ett så fullspäckat schema, se istället till att det finns mycket tid till att göra precis ingenting.
Bli medlem i Pampersklubben och få: