Förstå barnets kiss: Urineringsfrekvens, färg och lukt
Förstå barnets kiss: Urineringsfrekvens, färg och lukt
Du kanske inte har tänkt så mycket på ämnet kissande, annat än vid blöjbyte. Men många föräldrar har frågor om sitt barns urin, till exempel hur ofta ett nyfött barn ska kissa eller vad olika dofter och färger på barnets urin kan betyda. Vår guide till kissande bebisar svarar på alla dessa frågor och mycket mer! I slutändan får du en tydligare bild av hur många blöjor du kan förvänta dig att ditt nyfödda barn använder och när du ska kontakta ditt barns vårdgivare.
Hur många blöjor behövs för ett nyfött barn?
Inom 24 timmar efter födseln kommer ditt nyfödda barn troligen att kissa en gång, så du kan förvänta dig en använd blöja. Under de följande dagarna, och i takt med att ditt barn dricker mer mjölk, ökar antalet blöjor barnet använder per dag. Efter ungefär en vecka kommer en typisk kissrutin för ett barn att resultera i cirka fyra till sex blöjor per dag.
Att räkna antalet blöjor varje dag kan hjälpa dig att förstå ditt barns normala kissrutin och visa hur det går för ditt barn. Det finns ett ganska brett spann av friska urineringsfrekvenser för ett barn, vissa barn kissar varje till var tredje timme och andra bara fyra till sex gånger om dagen. Men i allmänhet bör du förvänta dig minst fyra till sex blöjor varje dag.
Vad betyder det om ditt barnkissar mycket?
Om det verkar som om ditt barn kissar mycket är det oftast bra och betyder vanligtvis att det får i sig tillräckligt med mat. Under barnets första månad, om du ammar och din mjölkproduktion är väl etablerad, visar sex eller fler blöjor per dag i allmänhet att ditt barn får tillräckligt med näring.
Men om du märker att ditt barn kissar mycket mer än vad som är ”normalt” (t.ex. mer än en gång i timmen), leta efter andra tecken och kontakta ditt barns vårdgivare om du är orolig. Barn med urinvägsinfektion (UVI) kan till exempel kissa oftare eller uppvisa tecken på smärta eller obehag när de kissar, till exempel gråt eller kroppsspänning.
Vad betyder det om ditt nyfödda barn inte kissar?
Om du märker att ditt nyfödda barn inte kissar särskilt ofta (mindre än fyra gånger om dagen) kan ditt barn
vara sjukt
ha feber
hantera värme
Vid sjukdom, feber eller varmt väder kan ditt barns urinproduktion minska med hälften, vilket faktiskt är ganska normalt. När ditt barns hälsa förbättras och vädret svalnar kommer ditt barn förmodligen att återgå till sin vanliga kissrutin.
Om ditt nyfödda barn inte äter tillräckligt är det dock en annan anledning till att den kanske inte kissar särskilt mycket. När du ammar ditt barn kan det vara svårt att bedöma hur mycket ditt barn äter. Leta efter andra tecken på att ditt barn inte får i sig tillräckligt med mat, vilket (tillsammans med att barnet inte kissar eller bajsar) kan omfatta följande:
Slöhet. Om ditt barn inte äter tillräckligt kan det vara mycket sömnigt eller kännas extra ”lätt” att ta hand om.
Förlängd sömn. Om ditt barn sover regelbundet i fyra timmar eller mer åt gången kan det vara ett tecken på otillräcklig näring. Det är bäst att kontakta ditt barns vårdgivare om detta händer.
Om ditt nyfödda barn fortfarande inte kissar efter att feber går över eller efter en värmebölja, om ingen sjukdom kvarstår eller efter amning ska du naturligtvis kontakta ditt barns vårdgivare så snart som möjligt, särskilt om ditt barn inte kissar alls inom sex till åtta timmar.
Nyföddas färg på kisset
Barnets kiss liknar vuxnas kiss eftersom urinen hos friska nyfödda har en ljus till mörkgul kissfärg. Mörkare nyanser indikerar koncentrerad urin, vilket kan innebära att ditt barn är något uttorkat. Men i allmänhet är en normal kissfärg för ett nyfött barn en gul nyans. Dock kan barnets urin ha en något annorlunda färg ibland. Många färger är helt normala och inget att oroa sig för, medan andra kan tyda på ett problem.
Nedan hittar du en guide över barns urin och vi ger också information om olika nyanser av nyfödd urin, som kan vara ljusgula, mörkgula, rosa, röda, orange eller bruna nyanser.
Ljust till mörkgult kiss
Som nämnts ovan är ljusgul urin frisk. Det betyder att ditt barn får tillräckligt med näring och kissar regelbundet. Ju mörkare gul färg, desto mer koncentrerad urin. Även om ett friskt barn kan ha mörkgul urin kan denna färg också tyda på att ditt barn behöver få i sig mer vätska för att hålla sig hydrerad.
Tänk på att barn under 6 månader endast bör dricka bröstmjölk eller mjölkersättning för att hålla sig hydrerade. När ditt barn är 6 månader kan han eller hon börja dricka små mängder vatten.
Rosa, orange, rött eller brunt bebiskiss
En rosa, orange, röd eller brun nyans på barnets kiss kan betyda några olika saker. Vissa tillstånd är tillfälliga, vissa är ofarliga och vissa behöver läkarvård.
Rosa
Det är lätt att anta att en rosa fläck på ditt barns blöja är blod, men det är ofta bara mycket koncentrerad urin. Så länge barnet kissar mycket finns det förmodligen ingen anledning till oro. Om färgen kvarstår ska du dock kontakta ditt barns vårdgivare.
För en nyfödd flicka kan en rosa fläck på blöjan tyda på blod i kiss, men det är vanligtvis tillfälligt och orsakas av mammans hormoner. Om din flicka fortfarande har rosa fläckar i blöjan eller rosa kiss efter att hon fyllt 1 vecka ska du kontakta vårdgivaren.
Orange, röd eller brun
En orange, röd eller brun färg kan tyda på att det finns blod i ditt nyfödda barns urin. Oavsett om du har en liten pojke eller flicka är blod i urinen (efter 1 vecka för flickor) inte normalt och innebär oftast att det finns ett problem. Det medicinska namnet för detta tillstånd är hematuri och det kan orsakas av många saker, bland annat
fysisk skada
inflammation
infektion
blodkoagulation
exponering för gifter
njurstenar
läkemedel
höga mineralhalter i urinen
ärftliga tillstånd
immunförsvarsavvikelser
Om du misstänker blod i ditt nyfödda barns urin och ser en rosa, orange, röd eller brun färg, kontakta ditt barns vårdgivare så snart som möjligt. Om det är hematuri kan vårdgivaren åtgärda det snabbt.
Men när ditt barn är förbi det nyfödda stadiet och du har introducerat fast föda kan dessa färger vara ett resultat av att ditt barn äter något färgglatt, som betor eller björnbär. Oavsett vilket kommer du förmodligen att må bättre när du kontaktar vårdgivaren, som kommer att identifiera den bakomliggande orsaken och se till att ditt barn får nödvändig behandling.
Rött eller brunt och grumligt bebiskiss
Om ditt barns kiss är grumligt och åtföljs av en färgförändring kan det vara en urinvägs- eller njurinfektion. En njurinfektion är faktiskt en typ av urinvägsinfektion, så dessa kan gå hand i hand. Kontakta ditt barns vårdgivare så snart som möjligt om du märker grumlig urin, särskilt om den också har en röd eller brun nyans.
Bebiskiss med ”tegeldamm"
En vanlig beskrivning av en rödbrun nyans i kiss är ”tegeldamm.” Det ser faktiskt lite ut som damm från röda tegelstenar som strötts ut i urinen, ofta förväxlat med blod. När du ser detta i barnets kiss kan det betyda att det inte ammar tillräckligt eller får i sig tillräckligt med mjölkersättning. Detta ”damm” är faktiskt uratkristaller som inte kommer att synas när ditt barn äter mer vätska och näringsämnen.
Översikt för spädbarnsurin
Vi har sammanfattat all information i tabellen nedan och gjort en enkel guide till vad ditt barns urin kan berätta för dig.
Nyanser av bebiskiss – En översikt
Färg/konsistens | Vad kan det här betyda? |
Ljusgult | Hälsosamt och inget att oroa sig för |
Mörkgult | Vanligtvis frisk men kan tyda på uttorkning |
Rosa | Högkoncentrerad urin |
Röd | Blod i urinen eller på grund av mat eller läkemedel |
Orange | Blod i urinen eller på grund av mat eller läkemedel |
Brun | Blod i urinen eller på grund av mat eller läkemedel |
Grumligt (mjölkigt/vitt) | Njur- eller urinvägsinfektion |
”Tegeldamm” | Otillräcklig vätska |
Barnets kisslukt
Förutom oro över ditt nyfödda barns kissfärg kanske du också undrar vad det betyder när ditt barns urin luktar särskilt dåligt. Ibland tyder färgglad kiss och illaluktande kiss på samma sak.
Kraftigt luktande urin hos spädbarn
I vissa fall kan starkt, illaluktande kiss tyda på en bakterieinfektion, t.ex. en urinvägsinfektion (UVI), som kan orsaka allvarlig sjukdom om den inte behandlas. När barnets urin luktar särskilt starkt, som ammoniak, ska du leta efter tecken på infektion, som blod i urinen samt grumlig och illaluktande urin. Barn med urinvägsinfektion kan också få feber, börja kissa mycket oftare eller uppvisa tecken på obehag när de kissar.
Småbarn kan också få urinvägsinfektioner och då kan de klaga på smärta när de kissar, behöva kissa ofta eller kissa på sig under eller efter potträning. Kontakta barnets vårdgivare om barnets kiss luktar illa eller starkt som ammoniak, eller om barnet har något av ovanstående symtom.
En stark kisslukt tyder dock inte alltid på en infektion. Om ditt ammade barns urin luktar starkt och är mycket koncentrerad med en mörkgul färg kan ditt barn vara uttorkat. Att ge ditt barn mer vätska (endast bröstmjölk eller modersmjölksersättning tills barnet är 6 månader gammalt) räcker vanligtvis.
Kost och medicinering kan också vara orsaker till att barnets kiss luktar starkt. Ta kontakt med ditt
barns vårdgivare om du har eventuella funderingar kring detta.
Sötdoftande kiss
Det kan låta lite konstigt, men barnets kiss kan lukta sött som lönnsirap. Denna lukt tyder på en sällsynt, allvarlig sjukdom som kallas Maple Syrup Urine Disease (MSUD), som vanligtvis visar sig antingen under de första tre dagarna efter födseln eller mellan 5 månader och 7 år. Det är en ämnesomsättningssjukdom som hindrar kroppen från att omvandla mat till energi på rätt sätt.
Diabetes är en annan sjukdom som kan orsaka sötluktande kiss. Eftersom både diabetes och MSUD är mycket allvarliga tillstånd ska du kontakta ditt barns vårdgivare om du märker en söt lukt i barnets kiss.
Sammanfattning
Som du har upptäckt kan det ibland vara mer komplicerat med bebiskiss än att bara byta blöja! De dagliga blöjbytena ger dig dock möjlighet att övervaka ditt barns hälsa. Var uppmärksam på antalet använda blöjor, färgen på barnets kiss och till och med lukten av barnets kiss. Allt detta kan försäkra dig om att ditt barn mår bra eller tyda på att du behöver kontakta ditt barns vårdgivare. För att sammanfatta:
Urineringsfrekvens. De flesta nyfödda bör använda minst fyra till sex blöjor om dagen, men vissa barn kissar så ofta som en gång i timmen och behöver fler än 6 blöjor om dagen.
Urinfärg. Ett friskt barn kissar gult kiss – antingen ljust, mörkt eller någonstans däremellan. Rosafärgad kiss betyder vanligtvis högkoncentrerad urin, medan röda, orange eller bruna nyanser indikerar blod, vilket inte är normalt.
Urinlukt. Barnets kiss kan lukta starkt utan att det är ett problem. Men om ditt barns kiss luktar särskilt starkt eller illa kan det vara ett tecken på urinvägsinfektion.
Nu när du förstår vad som händer när barnet kissar har du en bättre uppfattning om hur många blöjor som behövs och när barnets urin (eller brist på urin) indikerar ett problem.