Vad finns i en Pampers-blöja?

Som förälder vet du att det viktigaste med en blöja är att den hjälper till att hålla ditt barn torrt och bekvämt. Du kanske undrar hur blöjor tillverkas och vilka material som används för att göra denna vardagsprodukt så pålitlig.

Hur fungerar blöjor och deras ingredienser?

Precis som de flesta moderna engångsblöjor består Pampers blöjor av flera material som vart och ett har en specifik funktion och samverkar för att ge barnet en bra passform och en behaglig bärupplevelse samtidigt som de skyddar mot läckage och hjälper till att hålla huden torr och skyddad. Våra blöjor har en lagerkonstruktion som gör att vätska kan transporteras bort från barnet och fördelas till en absorberande blöjkärna där vätskan snabbt spärras bort från huden för att hålla ditt barn torrt och bekvämt. Läs mer om våra viktigaste blöjkomponenter och hur deras ingredienser har utvärderats för säkerhet och prestation.

Superabsorberande kärna

Den superabsorberande kärnan är en av de viktigaste komponenterna i alla Pampers blöjor. Det superabsorberande gelmaterialet (även kallat superabsorberande polymerer) är huvudingrediensen i blöjans kärna och används i stor utsträckning i konsumentprodukter. Superabsorberande polymerer är torra och granulära och ser till exempel ut som små pärlor, men bildar en gel när de absorberar vätska snabbt. Faktum är att den kan hålla upp till 30 gånger sin vikt i vätska på några sekunder, låser in den och hjälper till att förhindra att fukt kommer tillbaka till blöjans yta och hjälper till att hålla barnet torrare.

Vad händer om gelen kommer i kontakt med barnets hud?

I mycket sällsynta fall kan du se små pärlor av gel från blöjan på barnets hud eller sängkläder, men gelen är inte skadlig för barnet. Gel som kommer på huden kan enkelt tas bort genom att man försiktigt torkar av barnets hud.

Ytskikt

Det översta lagret du ser när du öppnar en blöja är det ytskiktet som ger komfort och drar bort vätska från huden till den absorberande kärnan, vilket hjälper huden att hålla sig torr. I vår portfölj har vi olika typer av ytskikt baserat på barnets behov och utvecklingsstadier, bland annat för barn med rinnande avföring. Huvudingredienserna i ytskiktet är polypropylen och polyetylen, mjuka material som andas. Vissa av våra blöjor, som Pampers BabyDry och Pampers Premium Protection, är tillverkade med en touch av skyddande balsam som hjälper till att skydda huden. Precis under det översta skiktet finns även ett upptagningslager. Detta lager har en unik och viktig roll – det leder och fördelar snabbt fukten till den absorberande kärnan och består av två separata lager – ett med polyester och ett annat med en speciell form av cellulosa.

Mjukt ytterlager som andas

Våra ytterlager är tillverkade av polypropen och polyeten – samma material som används i sjukhusrockar och andra tyger. Vi har kombinerat dessa material i det perfekta förhållandet för att ge andningsförmåga mot barnets hud, men också mjukhet och komfort.

Fuktindikator

Vissa av våra blöjor har en fuktindikator som är tillverkad av pH-känsligt material som ändrar färg beroende på hur mycket blöjan utsätts för väta, så att vårdnadshavare vet när det är dags att byta blöja. Det pH-känsliga materialet vi använder kallas bromphenolblått och används i stor utsträckning inom olika branscher – från livsmedelsfärg till textilier och kosmetika.

Mönstrat bakstycke

Vissa Pampers-blöjor har tryck som inspirerar till glädje och ger blöjan ett mer klädliknande utseende. Pampers använder pigment för dessa färger och dessa pigment löses inte upp, vilket innebär att de inte tvättas av och når huden. De är allergivänliga och hudvänliga och används ofta i andra konsumentprodukter, kontaktlinser och livsmedelsförpackningar.

Sömmar och fogar

Våra blöjsömmar och skarvar är gjorda med häftämnen. Dessa häftämnen används i många babyprodukter, bland annat kläder och underkläder. Pampers häftämnen är Oeko-tex-certifierade och utvärderade för att säkerställa att de är säkra, lösningsmedelsfria och icke-sensibiliserande samtidigt som de hålls borta från barnets hud.

Läckageskydd

Bekväma och stretchiga benmuddar som är tillverkade av polypropylen, en mycket motståndskraftig fiber som gör blöjan bekväm vid kontakt med huden, och spandex (även känt som elastan, som är fritt från naturgummilatex) för att säkerställa att blöjan sitter ordentligt och förhindra läckage där det sker som mest. Våra blöjor har också ett elastiskt midjeband för att säkerställa att blöjan sitter ordentligt och hjälper till att förhindra läckage där läckage sker som mest. Vissa av våra blöjor har även en Stop & Protect-ficka som fångar upp kladdigt läckage baktill.

Fästsystem

Mjuk polypropylen och stretchfilm ger ett säkert grepp och anpassningsbar passform, samtidigt som det är bekvämt för ditt barn.

Andra ingredienser

Bindemedel

Häftämnen används i många babyprodukter, bland annat kläder och underkläder. Pampers utvärderar alla häftämnen för att säkerställa att de är säkra, lösningsmedelsfria och icke-sensibiliserande, samtidigt som vi ser till att de inte kommer i kontakt med barnets hud.

Tips Pampers blöjprodukter innehåller inga skadliga ingredienser som kan irritera barnets hud.

Sammanfattning Pampers blöjor är särskilt utformade med säkra ingredienser och material för att hålla ditt barn torrt och bekvämt.

Vad finns INTE i Pampers produkter

  • Bisphenol A (BPA)

  • Dioxins

  • Disperse Dyes

  • Elemental Chlorine

  • Ethanol

  • Acohol

  • Latex (Natural Rubber)

  • Lead and Mercury in printed links

  • Organotins

  • Parabens

  • Pesticide Residues

  • Phenol

  • Polyvinyl Chloride (PVC)

Slutsats

Det finns inget viktigare än din bebis för oss på Pampers. Det är därför vi strävar efter att vara transparenta när det gäller ingredienser och att skapa säkra produkter av hög kvalitet som hjälper dig att skydda och ta hand om ditt barn. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, kommentarer eller idéer.

Så här skrev vi denna artikel Informationen i denna artikel är baserad på expertråd från publicerad forskning, betrodda medicinska och statliga källor samt Pampers egna säkerhets- och produktexperter. När så är tillämpligt hittar du en fullständig lista över källor som används för den här artikeln nedan. Innehållet på denna sida ska inte ersätta professionell medicinsk rådgivning. Rådgör alltid med sjukvårdspersonal för fullständig diagnos och behandling.

Cookiemedgivande