Skärsår och blåmärken: vård av mindre skador

Oavsett hur mycket vi övervakar våra barn och garanterar deras säkerhet så är det oundvikligt att ett genomsnittligt barn ibland skär sig på något vasst, skrapar upp ett knä mot asfalten eller slår sig på något sätt. Det är viktigt att föräldrar och andra vårdnadshavare förstår när det är så pass allvarligt att man måste uppsöka läkare och när man kan ta hand om skador i hemmet.

Skador som kräver läkarvård:

  • det slutar inte blöda

  • såren är djupa eller stora

  • sår som orsakats av eventuellt förorenade föremål, såsom naglar.

Att ta hand om ett sår

  • Börja med att lägga tryck.Stoppa blödningen genom att trycka hårt mot området med en ren gasbinda eller ett tygstycke i fem minuter. Om blödningen fortsätter även efter att du lagt ett tryck för att stoppa blödningen bör du besöka akuten.

  • Rengör såret.När blödningen är under kontroll måste såret rengöras. För att få bort eventuell smuts: Skölj området med kallt eller ljummet vatten i några minuter, du bör undvika alltför aggressiv skrubbning och användning av jod, alkohol eller andra antiseptiska lösningar på öppna sår – det kan skapa obehag för ditt barn. 

  • Antibiotisk salva.Efter att området har rengjorts bör du använda en antibiotisk salva och lägga på ett bandage som inte fastnar i såret. Byt bandaget dagligen, när det blivit smutsigt eller vått. Om området verkar läka ihop väl kan bandaget tas bort och området lämnas öppet för fortsatt läkning. Om ditt barn får feber, om såret rodnar eller sväller, kontakta läkare för att få professionell hjälp. Sådana tecken kan peka på att såret blivit infekterat, vilket kan kräva receptbelagd antibiotikamedecin.

Olyckor eller nödsituationer

Djupa sår såsom rivningar eller skärsår i huden måste behandlas av läkare. Sådana läkaringrepp utförs oftast på akutmottagningen.

Vad kan du förvänta dig om ditt barn behöver sådan vård?

  • Rengöring

Området kommer till att börja med antagligen behöva bedövas med något slags topiskt medel, så att smärta inte uppstår. Såret kommer sedan rengöras, vanligtvis med kallt vatten, för att på så vis avlägsna eventuell smuts.

  • Stänga såret

Läkaren kommer sedan bestämma vilket metod som är bäst för att stänga såret på. Standardmetoden är att använda stygn, häftklamrar eller ett medicinskt lim, beroende på var såret finns och hur stort det är. Häftklamrar och stygn tas vanligtvis bort efter en till två veckor.

En nyare slags behandling, som kan användas på sår som inte är för stora eller djupa och ligger på platser där huden inte är för spänd, använder vävnadslim. Ämnet appliceras på de rengjorda sårkanterna och förseglar dem som ett slags superlim för huden. Fördelarna är att det går snabbt, att det inte finns några stygn som måste tas bort efteråt och att inte blir några märken på huden. Tyvärr kan vävnadslim inte användas för alla slags sår. 

Förebygga eller begränsa ärrbildning

Så här minimerar du ärrbildning:

  • Håll såret täckt under läkningens tidiga stadierna. Det kommer bidra till att påskynda tillväxten av ny hud.

  • Håll smärtan under kontroll med hjälp av paracetamol och ibuprofen för att minska påfrestningen och påskynda läkningen – kontakta din barnläkare innan du ger ditt barn några mediciner.

  • Se till att ditt barn får i sig tillräckligt med näring: vitaminer och mineraler är viktiga delar av sårläkningsprocessen.

Kom ihåg att hålla dig lugn, då kommer ditt barn också göra det! Glöm inte att du som förälder har en superkraft när det gäller att hantera alla mindre skador: en stor kram, kärlek och uppmärksamhet.

Cookiemedgivande