Dags för ett barn till: Hjälp ditt äldre barn att hantera överraskningen
Nästan alla barn säger att de tycker att ska bli roligt att få en lillasyster eller lillebror, men få av dem tycker att det är särskilt kul sen när de får lämna rampljuset och dela föräldrarnas uppmärksamhet med den nya främlingen.
Det finns sätt att minimera stressen för både det äldre barnet och dig, och göra i alla fall lite av den stress som återstår till en positiv upplevelse.
Göra sig redo för syskon
Småbarn och förskolebarn visar sina sanna känslor kring den kommande bebisen tydligare genom sina beteenden än med ord. Du kan ofta hjälpa dem komma till rätta med känslorna genom lek istället för ord.
Uppmuntra barnet till att öva på att ta hand om sin favoritleksak som om det vore en bebis (det kan vara vad som helst, en docka, ett gosedjur eller till och med en lastbil).
Hjälp barnet förstå att matning också handlar om kärleksfull interaktion.
Öva på att byta blöja på en docka tillsammans.
Ta reda på om sjukhuset har någon kurs för äldre syskon.
Möjliga negativa reaktioner
Bli inte överraskad om barnet uttrycker ilska eller agerar avvisande mot det kommande eller födda nya barnet. ("Om hon gråter kastar vi bort henne!")
Om ditt äldre barn börjar bete sig mer som en bebis: Barnet kanske blir klängigt eller slutar gå pottan eller toaletten. Kom ihåg att barnet beter sig såhär för att testa om du kommer att avvisa honom eller henne till förmån för den nya bebisen. Ge barnet massor av kramar och berätta hur speciell han eller hon är för dig.
Köp en ny docka eller ett gosedjur till barnet som han eller hon kan få när ni tar hem den nya bebisen. Det gör att barnet har någon att låtsas mata, byta blöja på, tvätta, vagga och sjunga för när du gör det med bebisen. Använd den nya leksaken för att visa barnet hur man håller bebisen på ett säkert sätt, med stöd för nacken.
Ska barnet vara där?
Kom ihåg att den stora rädsla barnen känner när du är gravid är att de ska bli övergivna och utbytta.
Låt barnet veta vem som ska stanna med henne eller honom när du föder.
Berätta vad ni två ska göra tillsammans när du kommer tillbaka.
Om du vill att barnet ska vara där när du föder bör du först tänka på att det kan vara en skrämmande och förvirrande upplevelse. Barnet kan inte förstå vad det är som händer. Det kan också vara stressigt för dig och din partner. Om du låter barnet vara där ändå bör du se till att det finns en ansvarig vuxen på plats som kan ägna hela sin uppmärksamhet på barnet och som kan ta med henne eller honom ut ur rummet och göra något annat om det blir för skrämmande eller överväldigande.
Familjeförhållanden
Barnen kommer med all rätt att bli avundsjuka på uppmärksamheten som den nya bebisen får. När besökare kommer för att träffa den nyfödda bebisen är det en bra idé att ta med sig en present till det äldre barnet. Det låter barnet få veta att hon eller han inte är bortglömd.
Kom ihåg att de flesta småbarn och förskolebarn ofta blir besvikna på hur tråkiga nyfödda bebisar är. I flera månader har de sett fram emot en ny lekkamrat och de kommer behöva tid att omorientera sig och minska sina förväntningar.
Räkna med syskonrivalitet. I det långa loppet kan det övergå till sund konkurrens. I början kommer du antagligen behöva hjälpa ditt äldre barn uttrycka sina konfliktfyllda känslor i ord eller genom teckningar och låta barnet veta att du fortfarande älskar och kommer att ta hand om henne eller honom.
Behåll kontakten
Helst skulle alla föräldrar boka in minst en eller två timmar under dagen då de kan umgås själva med det äldre syskonet. Tidslängden är mindre viktig, men se till att ge barnet din fullständiga uppmärksamhet. Detta bidrar inte bara till att lugna barnets rädsla över att bli övergiven eller ersatt utan gör det även enklare för barnet att tolerera de gånger under dagen som du måste fokusera på den nya bebisen.
En tillökning i familjen är en fantastisk upplevelse och snart kommer dina barn att leka och skratta ihop. Njut av dessa stunder.
Dela
LÄS MER Småbarn som är 12 månader och äldre
Bli medlem i Pampersklubben och få:
- PAMPERS KUPONGER
- VERKTYG OCH QUIZ
- TIPS TILL FÖRÄLDRAR