Potträningstips: Potträning steg för steg

Potträningen är en av de största bedrifterna under den tidiga barndomen. Men innan barnet kan klara av det måste han eller hon vara biologiskt och känslomässigt mogen. Olika barn är redo vid olika åldrar, när de är det har inget att göra med deras intelligens, personlighet eller motivation.

Potträning innefattar en uppsättning av olika färdigheter som ska bemästras i en särskild ordning, som t.ex. att tolka signalerna som kroppen ger, klä av sig, ha viss kontroll över tarmarna och blåsan och kunna tvätta händerna. Barnet bör kunna åtminstone några av dessa sakerinnan potträningen påbörjas, annars kommer ni båda att bli frustrerade.

Här är tre steg som kan bidra till barnets framgång.

1. Förberedelse

  • Skaffa en potta. Många barn känner sig tryggare med att börja med en potta på golvet istället för en sådan som man sätter på toalettstolen. Det är inte lika läskigt och ger dem säkerhet och balans eftersom de kan sätta ner fötterna stadigt på golvet.

  • Ställ pottan på ett praktiskt ställe, där barnet spenderar mycket tid. Det behöver inte vara badrummet, du kan ha den i ett hörn i lekrummet eller liknande. Tillgänglighet är viktigt i början.

  • Låt barnet utforska pottan och bekanta sig med den. Låt barnet veta att den är speciell och hans eller hennes egen.

2. Att lära sig

  • Låt barnet provsitta på pottan med kläderna på en eller två gånger om dagen. Låt barnet gå därifrån när hon eller han vill. Målet är att barnet ska bli bekvämt med den.

  • Beröm barnet för varje steg, även de minsta och de som inte är helt och hållet lyckade. Ha en positiv inställning. Kom ihåg att detta är barnets bedrift och inte din.

  • När barnet sitter bekvämt på pottan med kläderna på kan du gå vidare och öva på att sitta på den utan kläder. Det bidrar till att barnet vänjer sig vid att ta av sig kläderna när hon eller han går på toaletten. Barnet får också känna på hur det känns att sitta på sätet med naken hud.

  • Efter några dagar när barnet har bajsat i blöjan kan du låta henne eller honom titta på när du lägger det i pottan för att visa vart det ska vara. Förklara att det är där som kiss och bajs hör hemma. (Barn i den här åldern håller även på att lära sig att var sak har sin plats.)

  • Håll ett öga på tecken på att din barn behöver kissa eller bajsa. Vissa barn säger det med ord. Andra grimaserar eller intar en särskild position. När det händer frågar du barnet om hon eller han behöver gå på pottan.

  • Låt barnet se dig sitta på toaletten. Låt barnet sitta på pottan samtidigt, om den är i badrummet. Det är lättare för pojkar om de först lär sig att kissa sittandes. Om de börjar med att stå upp kommer vissa av dem att vägra sitta ner när de bajsar, det är för förvirrande.

  • Låt barnet öva på att tvätta händerna efter att hon eller han har suttit på pottan, även om det inte kommer något.

  • Klä barnet i kläder som är enkla att ta av, som t.ex. byxor som är enkla att dra ner utan att behöva knäppa upp en knapp eller dylikt, eller klänning eller kjol. Det ökar chanserna för framgång. Ett annat alternativ är att låta barnet springa omkring utan byxor några dagar. Påminn barnet någon gång varje timma att prova pottan. Det bidrar till att barnet lär sig tolka signalerna kroppen ger.

  • Dela med dig om hur du gör med andra omhändertagare i barnets liv, som t.ex. barnvakter och mor- och farföräldrar. Då kommer ditt barn ha konsekventa förväntningar på sig och samma typ av stöd, vilket gör saker och ting enklare.

  • Låt aldrig barnet gå i en blöt eller smutsig blöja som en del i träningen. Det gör bara saken värre.

3. Förstärkning

  • Ge barnet massor av beröm för varje steg i träningen. Det kan också vara bra att berömma barnet om han eller hon säger ja till att behöva använda pottan, trots att du precis har ställt frågan.

  • Förvänta dig misstag, särskilt i början. Bli inte arg, det gör bara att det längre tid. Om barnet vägrar testa någonting nytt, beror det antagligen på att han eller hon inte är redo. Avvakta och försök igen om några dagar eller till och med veckor.

  • Om ditt barn har lyckats några dagar i sträck kan du börja byta till underkläder. Vissa barn känner sig tryggare med blöja eller träningsbyxor; andra längtar efter att få ta på sig underkläder som stora barn har. Låt barnets reaktion leda dig i hur snabbt du kan genomföra ändringen.

  • Kom ihåg att vissa små barn är rädda för ljudet och vad som händer i en spolande toalett. Om barnet tycker att det är jobbigt behöver du inte tvinga honom eller henne att spola, vänta tills barnet har gått ut ur rummet. Rädslan försvinner efter några månader.

Var konsekvent vad gäller förberedelse, upplärning och förstärkning så kommer du att överraskas över hur snabbt det går att bli av med blöjorna.

Cookiemedgivande