Konsten att dela: mitt och ditt

Du kanske känner en nyfiken, härlig treåring som är väldigt generös för sin ålder … fram tills ett av de andra barnen vill leka med just det där speciella leksaksköket. Barnet har kanske kastat sig frenetiskt över leksaksköket för att hindra ett annat barn från att leka med det.

Varför skulle ditt söta barn bete sig på så? Beteendet visar att barnet är en typisk treåring. Det betyder inte nödvändigtvis att barnet är självisk eller okänslig – barnets tänkande kanske inte är sofistikerat nog för att kunna tänka sig hur det känns för ett annat barn som också vill leka med samma leksaker.

Här är några saker du kan göra för att göra det hela enklare:

1. Var en bra förebild

Försök föregå med gott exempel. Låt ditt barn se dig dela saker med din partner, dina barn och vänner och prata med ditt barn om att dela med sig för att se till att hen förstår vad som sker.

2. Beröm ett bra beteende

Håll också utkik efter stunder då ditt barn delar något med någon annan – oavsett om det är med ett annat barn, en vuxen eller till och med dig. Beröm ditt barn för att vara duktig på att dela med sig – det kommer göra ditt barn mer benägen att dela med sig igen i framtiden.

3. Ordna massor av lekträffar

Lekträffar erbjuder fantastiska möjligheter för barn att öva på sociala färdigheter i miljöer där du kan hålla koll och till och med vägleda lite om det skulle behövas.

4. Ha något för alla

De flesta problem uppstår när två barn vill använda samma leksak samtidigt. Ett enkelt sätt att undvika konflikter är att låta varje barn leka med en likadan leksak: ”Här får du fem klossar att bygga med, och så ger vi fem klossar till Hilma också.”

5. Öva på att vänta på sin tur

Under ungefär tre eller fyra års ålder leker barn vanligtvis mycket ”parallellt” (de leker separat, nära varandra, istället för att leka tillsammans). Det betyder att, om du försöker lösa en konflikt över en leksak genom att föreslå att ett par tvååringar kan leka med den tillsammans, du förmodligen kommer bli besviken över oförmågan till att dela.

6. Var förberedd

Vissa leksaker är för speciella för att kunna delas på, för att de antingen är nya eller för att ditt barn älskar dem för mycket. En stund innan ni får besök, sätt dig ner en stund med ditt barn och låt ditt barn tänka över om det finns några leksaker som ditt barn absolut inte vill dela med sig av. Om så är fallet, lägg de leksakerna på en plats där de är säkra och förblir orörda tills lekträffen är över.

Cookiemedgivande